17th of April

 
 

Dagarna går snabbt just nu! Ny delkurs är igång, fyra av sex träningsdagar på jobbet är avklarade och en ev. sjunde ska in (måste ha sett, förstått och provat på det mesta för att träningen ska vara helt genomförd)! Trivs redan riktigt bra, och känner ju många av de redan anställda sedan tidigare, så känner mig redan som en i "familjen", underbar känsla!!!

Igår var jag och min kärlek äntligen lite lediga ihop. Vi ses ju dagligen och är mer eller mindre hemma runt samma tider, men så länge någon är ockuperad av t.ex. studier så blir det inte ledig tid ihop på samma sätt. Igår hade jag en tidig föreläsning, ledig från jobbet en dag och samma visa för honom, så vi passade på att handla lite ihop! Running Sushi (för 100 SEK/person) började vi vår shoppingtur med - ät så mycket du vill! Vi är nog lite väl sushigalna ibland, men nu var det över en månad sedan, så det var "behövligt" och välsmakande! Efter en sen sushilunch tog vi mataffären, jag investerade i en ny hårfön (för mindre än 200 SEK!) och två våriga nagellack. Kände att det var dags för den tiden på året då jag går från bruna, grå, mörkt lila och röda till lite mer ljusa färger :) Vi hämtade även kärlekens kostym på kemtvätt efter vår härliga incident i förra lägenheten med mögel och vattenläcka (kostymen blev lite mögelskadad men räddades tack vare kemtvätt).

Idag väntar förmiddagsplugg, skype med syster i Sverige och ikväll står jobbträning på schemat igen! :) Nu kör jag två sista dagarna torsdag-fredag, sedan tar jag påskhelg med en ev. påskmiddag och en ev. tur till kärlekens familjs weekend house över en natt! Vi får se vad som sker!

Jag har förresten funderat en del kring varför jag fortfarande skriver dagens datum som bloggrubriker på engelska.. Jag höll på under en period att skriva mina inlägg på både svenska och engelska, just för att en stor del av min vänkrets (inkl. min kärlek) inte talar/läser svenska i någon större utsträckning. Jag ville göra min blogg och mina vardags- och filosofiinlägg tillgängliga även för dem. Just nu känner jag dock att jag inte har tid att blogga tvåspråkigt, men rubrikerna känns ändå "snyggare" på engelska än svenska, till datum sett. Jag vet inte, det har bara blivit så.. :)
När jag får mer tid ska jag försöka skriva ett eller två inlägg på båda språket, eller i alla fall på engelska, men jag vet också att mina vänner från alla möjliga ställen i världen som inte talar/förstår svenska följer mig på Twitter, Facebook och Instagram, där jag gör de flesta uppdateringarna på engelska! :)

I have been thinking a lot lately why I'm still writing my blog posts headlines in English when it comes to dates, but the rest off my posts in Swedish.. At one time I wanted to write all my blog posts in both languages, since I have a lot of foreign friends (including my boyfriend) who don't speak or read Swedish. But I have lately realized I don't have time to do all posts in both language, although I want to. But the headlines in English, I have kept them because in some way I think it looks better with dates in English than in Swedish.. I don't know why, I just kept it like that.
When I will have a bit more time, I will some day write a blog post or two in both languages, or at least in English, but I also know that my friends from all over the world, who don't speak Swedish, also follow me on Twitter, Facebook and Instagram for an example, and there I make most of my posts in English! :)

Photos March-April part 2
I simply love this city!
Me at John Lennon's wall

Last day we ended with a pizza! It really takes a lot of energy to walk around, sightseeing and so on.

I had a blast, having my sister visiting us in Prague!


Photos March-April

 The birthday cake at Nikola's birthday party!


Found Swedish cider in Prague, at the birthday party! I had to drink it! Wouldn't drink this in Sweden, not in the same way. But now it reminded me of a typical Swedish summer!


Sightseeing with my sister! :)
Apple and strawberry ice cream!


Even though I have been posting pictures like this one before, on the same view, I can't stop!!!! LOVE the view from the castle!


Amazing pasta at The Pub!


Going up to Petřín to see the view from another angle than the castle.


Chilling with a beer!
Stopped at a restaurant for typical Czech food, second day of sightseeing.


John Lennon's wall

 
More pictures coming soon!!!

10th of April

Min syster har nu åkt hem efter några riktigt bra, händelserika dagar tillsammans! Vi har umgåtts alla tre, jag har umgåtts på egen hand med min syster, vi har ätit gott, druckit öl, festat, haft turistiga dagar med sightseeing, både på egen hand, min syster och jag, och även i sällskap av min kärlek. Bra betyg på dessa dagar! (Bilder kommer så fort min tenta är över, så någon gång under morgondagen.)

Nu sitter jag med sista dagen/kvällen av tentaplugg. Imorgon skriver jag min tredje salstentamen. Jag har hittills haft fyra tentor sedan jag flyttade till Prag: två salstentor och två hemtentor. Denna delkurs har vi enbart en större salstentamen, då vi haft seminarier under kursens gång. Filosofiska och etiska perspektiv på religion - någonting, i alla fall filosofi- och moraldelarna, som jag anser att fler borde studera. Jag nämnde det tidigare i ett inlägg om att filosofi borde vara ett givet ämne, i alla fall på gymnasienivå, för samtliga, just för att det öppnar upp tänkandet mer, om man studerar filosofi på den nivå som det ges nu och inte i jämförelse med hur filosofi faktiskt undervisas på gymnasienivå idag, med främsta fokus på "de stora tänkarna".
Även om det har varit upp och ner med hur undervisningen fungerat hittills, då jag läser på distans, så är själva upplägget av litteratur och vad vi faktiskt studerar väldigt givande och med den biten är jag mer än nöjd med mitt val av kurser denna termin!

I helgen börjar mitt första arbetspass på nya jobbet! Jag ska ha träning några dagar framöver, så jag kommer ha en utbildad "tränare" som går bredvid mig under mina första arbetsdagar för att få in mig i arbetsmiljön och i hur mina arbetsuppgifter kommer se ut etc. Jag ser så mycket fram emot att få jobba - att få göra någonting annat än att bara plugga. Jag behöver lägga mycket tid på studierna, men samtidigt tar jag ändå paus då och då, för jag måste få "leva" lite också - och att jobba kan också bli en skön paus från studierna! Jag saknar ofta de där arbetspassen, när jag tidigare arbetade på t.ex. McDonalds under tiden som student i Mariestad, som gör en riktigt mör efteråt. När man jobbar på och allt går i ett, och allt går bra och känns bra, och så får man komma hem - och som man sover efteråt! Den sömnen saknar jag - den utmattade sömnen... :) Den ger mest! Och även om jag kommer jobba mest kvällspass och sluta i början av natten så vet jag att det kommer fungera ändå. Dessa veckor som hittills gått, utan jobb, men med en hel del plugg har inte givit mig många tidiga kvällar ändå.. Det har antingen varit plugg in på småtimmarna, eller någon fest eller att träffa vänner sent på kvällen, för att få lite variation.. Och många av mina vänner här arbetar dagtid, eller pluggar de med, så kvällstid är den tid som passar de flesta (även om jag nu kommer jobba med flera av mina vänner, där vi har både dag- och kvällspass).

Nu ska jag återgå till studierna, njuta av de minnen som vi har skapat de dagar min syster varit här, gå igenom bilderna om och om igen för att fylla på glädjebatterierna och snart ladda om för ännu ett besök när min pappa och K kommer på besök!


Alla borde studera filosofi - på riktigt

Som distansstudent i Sverige studerar jag denna termin Religionsvetenskap och teologi A, och en av delkurserna heter "filosofiska och etiska perspektiv på religion". Mycket av litteraturen kopplar filosofi och etik och moral till religion, men tar även upp moral och etik som något fristående från religion. Att läsa om filosofer och deras tankar kring moral och etik, vare sig det rör religion eller inte, föder allt mer tankar hos mig, och som hos vilken människa som helst som tar sig an ämnet (om det är ett ämne man känner att man kan gå in för, som man vill lära sig mer om, förstå osv).

Filosofi är någonting jag anser alla borde läsa, oavsett om det är på gymnasienivå eller universitetsnivå, men alla borde få en dos av filosofi och moral och etik i undervisningen. Nu menar jag inte den form av filosofi jag läste på gymnasiet, som inte ingick i samtliga gymnasieprogram, utan riktig filosofi, och inkluderat i samtliga gymnasieprogram. Alla kanske inte är formade och mottagliga för filosofi i det långa loppet, men alla kan vi mer eller mindre tänka kreativt.
Den form av filosofi jag fick lära mig genom samhällsprogrammet på gymnasiet rörde mestadels diverse filosofer och deras teorier och tankar om världen. Jag anser att ämnet borde breddas och ta upp liknande delar som jag studerar just nu. Som gymnasiestudent tillåts inte de kreativa sinnena ta full plats, då vi inte studerade filosofi som moral fristående från filosofer. Kursen behöver inte vara längre än en termin, 50 poäng, som den är nu, men att fokus flyttas delvis från Aristoteles, Platon, Sokrates etc. till mer fritt tänkande kring deras teorier, och andra teorier kring moral som handlar mer om moral i sig, inte moral enligt en filosof.

Mycket hjälp får jag även i att vara utlandssvensk för tillfället. Inte bara läser jag om moral och att olika moral- och etikkoder finns i olika kulturer, och hur olika samhällen har delade meningar och acceptans kring ett antal moralbaserade ämnen. Något så enkelt som rökning inomhus eller inte; hur man hälsar på varandra; hur man fördömer andra kulturer eller inte osv.

Någonting som öppnade upp mina tankar kring tidigt efter min ankomst till Prag var hur olika kulturer samverkar, och hur människor från olika kulturer beter sig ihop - eller i grupp med andra från samma land/kultur.
Igår var vi på en födelsedagsfest. Vi var x antal nationaliteter på festen, i runda slängar sex-sju stycken minst, men det var nog ingenting många tänkte särskilt mycket på.. men det märks! Mentaliteten från de olika kulturerna speglar inte personerna i sig, men när flera olika nationaliteter kommer samman märks en sak gemensamt (när man inte är i sin egen kultur): alla är sig själva, på ett helt nytt plan. Människor dansar utan att bry sig om hur de dansar, utan att bry sig om vad andra tycker. Människor från olika alkoholkulturer, som accepterar utan att tänka ''jag accepterar'', som bemöter alla med en god ton.
Jag har alltid tyckt om att dansa, och har vid få tillfällen faktiskt brytt mig om hur jag dansar, hur andra tolkar min dans, men än mindre bryr jag mig i ett sammanhang som detta - i ett land och i en kultur som inte är min, omgiven av flera andra kulturer som skiljer sig markant (i vissa fall) från min. Det var en härlig syn, och känsla, att se hur kulturer som inte är i sina egna miljöer släpper loss desto mer och är sig själva mer fullt ut än i vanliga fall.

Självklart finns det alltid de som aldrig kommer bry sig om vad andra tycker, oavsett om de befinner sig inom den egna kulturens atmosfär eller inte. Men det är någonting speciellt med att vara en minoritet, att vara mer på egen hand, att möta andra kulturer och se hur alla är sig själva, och hur alla accepterar varandra (igen, utan att tänka tanken ''jag accepterar'').

Kunskap om filosofi, medvetenhet om moral och etik och hur det skiljer sig åt från kultur till kultur, föder acceptans på en helt ny nivå, och skapar en mer geniun miljö. Kunskap om filosofi och moral och etik föder även en annan typ av kreativitet, ett bredare kreativt tänkande - kring allt från vad andra kulturer möjligen har som skiljer sig från den egna kulturen (och den egna kulturens moralregler) - och acceptans för andra människor på, igen, en helt ny nivå.

All denna insikt, och kunskap, får mig att vilja se fler kulturer, uppleva fler helt enastående tillfällen med mångnationalitetsmöten, där alla är sig själva - fullt ut.

Att ha kunskap och förståelse, och framför allt acceptans, för andra kulturer och deras moralregler är en bra egenskap och vetskap som krävs i allt fler yrken (om inte i alla). Politiker måste ha kunskap om kulturer och moralregler som skiljer sig åt när de styr ett land (då få länder idag, om ens något land, består av endast en nationalitet); lärare behöver även de ha kunskap om diverse kulturer och vad som ev. kan skilja dem åt när de undervisar; alla inom sjukvård och omsorg; alla (större) företag som är spridda över världen; alla olika möten som sker dagligen - alla är vi i behov av kunskap om skillnader för att kunna ha förståelse.

Utöka och gör om filosofidelen i skolan medan skolgången är obligatorisk (eller i alla fall på gymnasienivå, dit de flesta går, även om det faktiskt är valbart och inte längre obligatoriskt). Utöka medvetenheten och inspirera till fritt tänkande och förståelse. Platon och Aristoteles i all ära - de är några av "grundarna" till filosofin, vilket är allmänbildning - men det ger så mycket mer till människan att lära sig kreativt tänkande och att lära sig acceptera andra, istället för att fördöma det som anses enligt ens egen kultur och moral som annorlunda och "fel", för det är detta vi i längden har mest användning av. Att sedan kunna tillägga att man känner till Platon och de som levde med och efter honom, det anser jag mest ska bli en bonus. Det där lilla extra som är bra att ha, men långt ifrån det viktigaste.

Celebration day

Igår hade vi en liten "celebration day". En av anledningarna ger jag er när allting är helt och fullt ordnat; den andra anledningen till vårt firande är vår årsdag som sker nästa vecka, exakt en vecka från igår till på köpet, 8 april. Min syster är nämligen här på besök den dagen och dagarna kring där, vilket inte spelar någon roll för oss vilken dag vi firar, men vi ville ändå fira på något vis.. Så vår "celebration day" gick ut på att på kvällen ta oss in till stan, gå upp till slottet och katedralen där vi njöt av utsikten.. Tröttnar inte på den synen!!! Sedan gick vi ner bland smågatorna och hittaden en typisk, inhemsk pub där vi tog en öl var. Vi hamnade bredvid ett sällskap som hade druckit minst 50 öl tillsammans (!) som satt och sjöng, dansade och en äldre man i sällskapet spelade dragspel. Det var dragspelsmusiken som lockade in oss från första början.. :)

Efter en stund på den inhemska puben gick vi vidare mot mer centrala delar och bestämde oss för en middag på Hard Rock. Efter någon timma spenderad där gick vi mot spårvagnen för att åka hem, men ångrade oss sedan och gick till ännu en liten pub, inte fullt så känd för turister skulle jag vilja säga, och där delade vi på en sista öl innan vi tog oss hemåt.

Detta med att dricka en-två öl mitt i veckan någon gång skulle nog inte falla min in på samma vis i Sverige, även om det någon gång har hänt att jag och min fina vän Verona har delat på en flaska vin någon gång mitt i veckan för att fira någons tentaresultat eller liknande. Så egentligen är detta inte så konstigt.. Men det är även en annan kultur här nere, en annan alkoholkultur framför allt. Jag skulle aldrig få för mig att dricka mig berusad på riktigt mitt i veckan och förstöra en dag, förstöra studierna och dygnsrytmen, men att ta en öl eller två för att ta det lugnt, mysa ihop och göra något annat än att vara sjuk som vi varit båda två i minst två veckor. Vi har mer eller mindre avlöst varandra med diverse åkommor, så detta kan man säga var en tredje anledning till vår "celebration day" - att vi kunde gå ut ihop och faktiskt ta en öl! :)
Som nämnt tidigare - anledning nummer ett (eller nummer två egentligen, då jag värderar årsdag högt) kommer jag meddela er om så fort allting är ordnat "på riktigt". Ser fram emot att få berätta om det! :)

Nu ska jag plugga lite innan nästa föreläsning, och i eftermiddag är det kursens första seminarium. Inte obligatoriskt, men behövligt inför salstentamen nästa vecka.

XX