Lättare att romantisera vardagligheter som kär

Har idag haft en ledig dag och kom nyss in från en låång promenad på 15 km. Tog mig runt på två timmar. Riktigt härligt! Jag passade på då en del av snön har smält i Karlstad då vi haft plusgrader under två dygn.
Jag har valt att leva utan gymkort det senaste halvåret för att spara in lite extra varje månad, eftersom studentekonomin är väldigt knaper. Det är mycket pengarna ska räcka till och man får prioritera vad som är relevant att lägga pengar på och inte. Jag har valt att inte lägga 350 kr i månaden på ett gymkort. Känns inte värt pengarna, speciellt inte då promenader är det jag uppskattar mest när det kommer till att röra på mig. Lite problematiskt blir det när vintern och snön kommer - jag har inga bra kängor här i Karlstad som är gjorda för långa promenader vintertid, och jag ska snart flytta så jag kommer inte investera i halkskydd till skorna. Vad kallas de, isdobbar? Något i den stilen.
Eftersom jag har slutat röka (dels för att det inte är bra för hälsan, dels för att spara in lite mer pengar per månad) så har promenaderna blivit extra viktiga för mig. Promenaderna blir ett sätt att hantera abstinensen. Kombon att då försöka övervinna abstinensen samtidigt som vädret ibland hindrar mig från att promenera som jag brukar svider lite. Så därför passade jag på idag när det väl gick att motionera att gå lite längre än jag brukar.

Men snön då.. Jag har alltid gillat snö och vintern. Jag gillar hur snön lyser upp vintermörkret och allt man kan göra när snön kommer. Men under flera år har jag sagt mig avsky/ogilla snön, förutom när det kommer till att åka skidor såklart. Jag har ändrat mig.. Jag vet ju att jag tycker om snö. Det har väl mest varit för att jag har sett snön som ett problem då jag inte kunnat motionera som jag velat under de veckor/månader som snön ligger kvar. Men som kär har jag börjat lära mig hantera alla dessa vardagliga problem och hinder som man ibland lite för enkelt sätter upp för sig själv.. Istället för att tänka ''å nej, nu är det snö = jag kan inte gå ut och gå'' har jag börjat tänka ''ja ja, jag får gå en annan dag och göra något annat idag istället''. Jag har börjat se möjligheter istället för problem - och inte bara rörande snö och mina promenader. Jag ser idag snön som något vackrare och mysigare än tidigare, kanske är det för att vi träffades just under vintern (förra året). Jag lär mig uppskatta de tillfällen då jag faktiskt kan gå ut och röra på mig, istället för att irritera mig på de dagar då vädret känns mindre promenadvänligt.

Även detta med att ''den som väntar på något gott'' har jag lärt mig allt mer, eftersom jag nu mer ser meningen med uttrycket än jag gjort tidigare. Vi har just nu distansförhållande Karlstad-Prag vilket är tungt i perioder, men jag lär mig då att vänta, vilket faktiskt inte är så farligt. Till och från kan det till och med vara ganska underbart - att veta att båda väntar på att få träffa den andre, och saknaden som kryddar förhållandet gör oss så mycket starkare tillsammans. Vi håller kontakten via Skype och iMessage bäst vi kan - och vi vet ju att snart ses vi, vilket gör det så värt väntan. Det är enklare att vänta på någon när man vet NÄR man kommer få se personen igen. Istället för att låta saknaden och tomheten utan personen ta över ser jag möjligheter med det - fördelarna för förhållandet att vi överlever detta. Det gör oss så mycket starkare. Det blir ett slags test på förhållandet - hur man löser de situationer då man önskar lite extra att man vore hos varandra.. Vi lär oss också en rakare kommunikation eftersom sarkasm och liknande inte går fram lika tydligt i ett sms eller mejl, och att vara rak med vad man tänker och tycker. Det är även viktigt att vara extra tydlig i meddelanden när vi inte kan prata på Skype, eftersom vi inte har möjligheten att läsa varandras kroppsspråk när vi enbart pratar via iMessage.

Jag kan nämna fler situationer och saker i min vardag som blir enklare att hantera i och med den styrka jag får från mitt förhållande och långdistanskärleken, och att vänta på något gott, det är inte så farligt ändå.

Nu ska jag äta en välförtjänt sen lunch och se en film! Senare blir det förhoppningsvis Skype - eller bara sms. Vi får se :) Jag väntar fortfarande på något gott och den kärlek jag får och känner gör att jag inte orkar bry mig om småsaker i min vardag som tidigare har stört mig. Man kan säga att jag dagligen är berusad på kärlek och lycka - och den stärker mig i så stor utsträckning. Som en enkel sak som att inte bli upprörd när snön kommer och jag måste ställa in mina långpromenader... :)

Att tänka på inför min utlandsflytt

Jag har verkligen börjat bocka av min långa to do-lista inför flytten till Prag.. Det är mer att tänka på än jag först insåg, även om jag brukar vara ute i god tid och vara realistisk osv.

Att tänka på?
1. Alla fakturor som fortfarande kommer komma trots att jag flyttar (eftersom jag flyttar under en kortare period och inte permanent, så vissa saker säger jag inte upp/kan jag inte säga upp) - de ska omvandlas till autogiro, så de dras automatiskt från mitt bankkonto (för mitt svenska bankkonto behåller jag).

2. De abonemang jag har (mobil och mobilt internet) ska förhandlas om till minsta möjliga pris, då jag fortfarande har bindningstid på de båda.

3. Jag ska adressändra (kommer inte stå skriven i Tjeckien, utan fortfarande skriven i Sverige eftersom jag kommer läsa via svenskt universitet och därmed kommer söka CSN).

4. Jag måste se till att ha försäkring för kommande år, då jag vet med mig att min "prenumeration" på försäkringen går ut någon gång under kommande år om jag inte meddelar om förlängning.

5. Sjukförsäkringskort från Försäkringskassan (redan fixat), för att ha rätt till samma vård och samma pris som för de boende i Tjeckien.

6. Ett pass (även om mitt internationella ID fungerar utmärkt i några år till är ett pass inte dumt att ha eftersom jag har vänner som är bosattta i Europa, men utanför Schengen, vilket gör att det krävs mer än ett IDkort för att få visas i landet. T.ex. Storbrittanien.

7. Beställa ett nytt bankkort, då det jag har just nu går ut i maj.

8. Även om min pappa var uppe och hjälpte mig flytta mestadelen av mina tillhörigheter samt möbler glömde jag tyvärr att tömma ett skåp där jag hade en del spel, så de behöver jag förvara hos vänner/släktingar. Även mina högtalare till datorn samt ev. en del kläder ska förvaras någonstans under min utlandsvistelse.

9. Jag ska ju flytta en gång till. När pappa var upp och flyttade ut mina möbler osv. hade jag fortfarande lägenheten kvar - och det har jag även idag. Vid årsskiftet måste jag flytta IGEN - då hem till en vän och bo där de sista veckorna i Sverige, vilket innebär ännu en flytt (dock en mindre än den tidigare). Jag ska även ha en besiktningstid för nuvarande lägenheten, och den ska innan dess flyttstädas.

10. Jag ska skriva ytterligare två tentor innan jag flyttar, och jag ska även söka CSN för vårterminen samt hinna köpa litteratur för vårens kurs/kurser innan jag åker, då det kommer bli väldigt dyrt (och ta tid) att frakta böckerna från Sverie till Tjeckien.

...Och väl på plats i Prag kommer jag få göra en ny to do-lista med Pragrelaterade ärenden som att jag kommer behöva ett tunnelbane-, spårvagns- och busskort, ett tjeckiskt mobilnummer, vi ska teckna internet och flytta in i en gemensam lägenhet (ännu en flytt alltså), samt att jag kommer behöva informera polisen när jag väl är på platss om att jag ska visas en tid i landet.

Det är en hel del att tänka på, och det kommer nog läggas till mer saker till listorna innan jag drar... Men det är även spännande. Det är inte sånt här man tänker på dagligen, vad en utlandsflytt innebär - oavsett om det är för en kortare period för att man exempelvis ska på ett utbytesår, eller om det är för en längre period eller ev. permanent.

Jag ser väldigt mycket fram emot allt detta - trots att det redan nu tar mycket av min tid och av mina krafter. Bara att tänka på allt som ska göras känns vissa dagar som en mardröm.. men målet med det hela gör att alla to do-listor, alla måsten och alla hinder som ska klivas över är så värt det - jag ska äntligen få flytta ner till min kärlek! :)

Tentaveckan är över

Under hela veckan, och förra helgen, har jag pluggat inför en tenta som jag äntligen fick skriva igår. Kursen jag har tentat av är Verksamhetsstyrning 7,5 hp, en bit ur ämnet företagsekonomi. Jag gillar tentaperioder på det viset att man får styra helt över sin tid, sitt upplägg. När man är mitt uppe i en kurs, även fast föreläsningar inte är obligatoriska, kan man inte själv styra och ställa kring sin tid. Vissa föreläsningar blir väldigt viktiga, och jag brukar gå på alla jag kan för att underlätta tentaveckorna - att ha chansen att ifrågasätta och få det förklarat för sig på enkla(re) sätt. Men att få bestämma hur länge man sover, när man ska börja och sluta plugga, det är friheten under tentaveckorna för mig.

Tentan kändes riktigt skön att skriva. Jag var både nervös och exalterad inför skrivningen. Nervositeten var mest för vad som händer om jag inte klarar skrivningen, eftersom omtentamen ligger i början på februari, och då är jag redan iväg till Prag. Men väl sittandes på salstentan avtog nervositeten. Det räckte med att jag såg frågorna och hur tentan var uppbyggd - och jag pustade ut! Puh, det här klarar du, Lovisa!
Nu är det bara att vänta 3 veckor tills vi får resultatet, men jag hade en underbart härlig känsla i magen när jag lämnade in min tenta igår. Håll tummarna!

Gick hem på kvällen till min vän Verona. Hade ''tentafest'' på vårt vis. Hon bjöd på varma mackor, vi drack rödvin och satt och pratade - i åtta timmar! En sån vän jag har hittat i Verona, dom växer INTE på träd!

Jag har precis vaknat faktiskt (13.40-nånting).. Känns helt okej, eftersom jag inte hade några förmiddagsplaner ändå. Jag var hemma runt tre i natt, och jag somnade runt fyra.. så att vakna strax innan två på eftermiddagen gör mig ingenting. Jag behövde väl sova, och sova ut har jag inga problem med att göra - så länge det inte krockar med mina dagsplaner. Hade det varit dags att tentaplugga idag hade jag fått panik av att vakna upp så sent.. Men nu bryr jag mig inte :)
Senare i eftermiddag/kväll kommer en vän hem till mig för att umgås och fira tillsammans att tentan är skriven (för vi skrev samma tenta).

Ska försöka få till en Skype-dejt med min kärlek i Prag idag, för han fyller år! :) Har skickat ett paket till honom, men tydligen har det inte nått fram än.. Känns underligt att det ska ta sådan tid.. Hoppas paketet inte kommit bort! (glömde skriva avsändare)