Spänning i vardagen

Jag skulle vilja säga att vårt liv tillsammans innehåller en hel del spänning i vardagen. En dag kan det spännande i vardagen vara ett äventyr på stan med vänner vi nyss mött, en annan dag kan det spännande i vardagen handla om att stöta på en brand på väg till affären för att handla, och ibland kan det spännande i vardagen vara mögel (!) och fukt i vår garderob/vårt förvaringsrum. Vi har nu flyttat upp en våning till en ny lägenhet - tur att det fanns ledig lägenhet i vårt hus!!! Vi ska eventuellt bo kvar i den nya lägenheten, då fukt och mögel inte försvinner på nolltid. Nu ska vi lösa nästa äventyr som är en av veckans kanske många spänning i vardagen - att se vad för ersättning vi kan få för de skor, väskor och kavajen som blev förstörda av möglet. Min kärlek var tidigare idag på en kemtvätt och pratade med dem om chanserna att rädda hans kavaj som är aningen "mögelpåfrestad". Chanserna verkar inte vara speciellt stora.. Men vi håller tummarna!

Vi bytte lägenhet i fredags. I torsdags kväll upptäckte vi möglet och fukten, och än mer av möglet upptäckte vi när vi städade ur hela garderoben/utrymmet på fredagsmorgonen - och vi upptäckte mer mögel på flera ställen i lägenheten, alltså inte bara i utrymmet där vattenläckan är (för allting verkar ha börjat med en vattenläcka i vår "garderob"). Vi ska nu rädda det som går att rädda, flytta upp det sista från köket (glas, tallrikar) och sedan hoppas vi kunna stanna i nya lägenheten.
Som grädden på moset har jag sedan torsdag morgon varit sjuk. Något influensaliknande, och jag är fortfarande inte riktigt kry. Jag känner av tröttheten i kroppen, att febern fortfarande ligger och lurar och väntar på att få bryta ut igen om jag inte tar det lugnt, och jag hostar som en tok, men mot hostan har jag fått en bra medicin av min kärleks mamma. Smakar apa, som de flesta drickbara mediciner, men verkar fungera.

I veckan ska jag skriva ut mina CV i flertalet kopior och börja söka jobb. Jag ska även plugga järnet, då min syster kommer på besök från Österrike nästa vecka! :) Ska bli himla mysigt! Kul att vi är två som är på vift, och nummer tre i vår syskonskara ska nog ut och flänga i Europa (och världen) så snart hon kan! :)
Jag skriver nästa tentamen nästa vecka, dagen efter att min syster åker hem, så därför ska jag försöka få det mesta av plugget gjort denna vecka, så jag kan unna mig skoj och verkligen slappna av när sis är på besök!

Låter kanske inte som världens roligaste vecka.. Bekämpa resterande baciller från influensan (eller vad jag än har/har haft) och studera.. Men har man något extra roligt att se fram emot, även om det är en hel vecka kvar, så får man den där extra GO-kraften!

Bilder från de senaste dagarna kommer upp längre fram i veckan!


Filosoferar kring modementalitet

Jag vet inte om var allting börjar och slutar, men jag är bara lycklig! Jag kan rabbla upp flertalet saker som påverkar mig positivt här nere, och annat som har påverkat mig negativt "hemma" i Sverige, men att nämna detta är inte nog för att förklara varför jag känner lycka.
Att nämna det negativa med Sverige och det jag upplevt där skulle bli som att måla hela landet svart, och att berätta om det positiva jag känner och upplever här vore som att måla landet i alla regnbågens färger, när jag är väl medveten om att alla platser, alla människor, alla stunder och tider har både det svarta, men så tacksamt även det färgglada.

Prag är en underbar stad. Ett vackert och för mig väldigt spännande språk. Jag kan uttala de flesta bokstäver i alfabetet och kan därmed läsa någorlunda bra för att vara en utlänning. Däremot förstår jag väldigt lite, det krävs tid att lära sig förstå ett tidigare helt främmande språk. Kulturen i Prag (för jag vill inte jämföra alla delar av landet, alla städer, alla typer av människor med det jag upplever här i Prag) är relativt öppen. Människor är öppna, det är väldigt internationellt, och väldigt avslappnat. Detta säger jag med utgångspunkt av det jag hittills upplevt i Sverige. Jag säger inte att någonting är si eller så, jag gör bara en enkel jämförelse av min svenska upplevelse av kultur, människor etc. och det jag nu upplever här.

Alla länder, kulturer, städer etc. har sina vackra, mer öppna respektive slutna och inte alls så charmerande sidor. Allt finns att finna på samtliga platser - det handlar om var man hamnar, vilka man råkar stöta på och lära känna, och med vilken inställning man besöker och lär sig leva på en plats och i ett sammanhang.

Jag har aldrig tidigare mött så många öppenhjärtade människor på så kort tid, eller klickat så snabbt med helt otroliga personligheter! Jag har blivit insläppt och en del av umgängen där många känt varandra under en längre tid, t.o.m. arbetat längre perioder ihop. Jag blir medbjuden när min pojkvän, eller mina vänner, har get togethers med sina kretsar, som om det vore en självklarhet!

Något annat jag upplevt här som jag tidigare nämnt, i alla fall muntligt till några få vänner samt familj, är hur så många människor verkar ha sitt eget GO, sin egen drivkraft - som förblir opåverkad av omgivningen. Exakt vad det handlar om kan jag inte sätta fingret på, men det känns som om människor här verkar bry sig mindre om vad omgivningen kan tyckas tänka om dem. Här finns inga typiska svenska mode-kloner - här går människor klädda i vad än de finner bekvämt/snyggt/"inne" (är detta ett numera typiskt svenskt uttryck - att något är "inne"?) Många är klädda precis som hemma i "det senaste", men attityden personen utstrålar är annorlunda. Och de som inte är klädda i vad som skulle kunna anses som "det senaste" håller fortfarande upp en fasad av självförtroende - eller behöver de ens "hålla uppe" fasaden?

Det är som om självförtroendet är annorlunda här. För det är självförtroendet som reflekterar vår inre skönhet, den sanna skönheten. Det är sällan jag har mött människor med riktigt gott självförtroende. "Riktiga" vuxna i min omgvining hemma såklart, men unga.. där såg/upplevde jag sällan ett gott, trovärdigt självförtroende. Mycket kretsade kring "det senaste" och att vara "inne". Kanske är det så vi ser på självkänsla och självförtroende i Sverige? Eller så har jag bara blivit förblindad efter 23 år i Sverige, att jag till slut blivit så förbittrad över alla mode-kloner som existerar att jag till slut inte kan se en enda människa i ett nytt "inne"-plagg utan att tänka KLON. Men att det blivit så är ingenting jag kan rå för. Det är mänskligt att till slut bli låst i en tanke, speciellt när det som föder tanken från första början irriterar.

Visst finns det fashion victims i alla städer, inklusive Prag. Men tonen, attityden, personligheterna här är annorlunda. Tilläggas bör att jag umgås både med människor uppvuxna i Prag och Tjeckien OCH människor uppvuxna utanför Prag och Tjeckien, i andra europeiska länder, från andra sidan Atlanten, från asiatiska delar av världen - men alla förenas under samma mentalitet. Så jag undrar om mentaliteten jag upplever här, med tryggare, mer trovärdiga självkänslor har med själva Prag och kulturen här att göra, oavsett ursprung eller om det helt enkelt är Sverige som sticker ut som en felande länk för mig? Att det är enbart i Sverige denna modehets existerar?

Jag har alltid velat se mig som en person som lägger tanke bakom var dags utstyrsel, men som samtidigt inte framstår som helt förblindad av modehets och som tappat bort sig själv. Kanske tappade jag bort mig själv, även om ekonomin aldrig tillät mig fullt och helt att faktiskt följa samtliga modesvängar. Oavsett hur det må ha varit förr upplever jag mig själv som mer avslappnad idag - både modemässigt men även i övrigt. Och jag känner inget större behov av att verkligen förstå roten till varför det är som det är med mig idag, jag är bara LYCKLIG att det har blivit så här och jag tänker hålla fast vid det - hur man nu håller fast vi något ogreppbart..
Jag vill ändå avsluta med att säga att den här Prag-/tjeckiska-/internationella-/från-överallt-mentaliteten har någon form av rot här i Prag, i staden, bland människorna, och det smittar av sig! Underbart!


Last week

 

 
 

Photo mix/March


In some park playing with my love's nephew when baby sitting him.


Amazing shoes!! And the blouse we later returned and changed for another because of a weird size system, otherwise I'm in love with this store - Bershka!


Me at my birthday party at my Swedish and Norweigan friends place before going out!


The cake they made me for my bday party! MASSIVE & AMAZING!

 

You can see us sitting (hanging) in the bottom sofa.. I'm just like, wow! I so badly wanted to throw up during the ride, but I manage not to - and it was so worth it!


Here we are again, just before it started.. Me, my love and parts of his family! :)


This is how an every day can be for me - coffee at some cosy cafe, this time Starbucks, and studies.. :) Need to switch enviroment sometimes and not only sit at home when studying.
Me and my dear friend having a glass of rose at that retro place I wrote about in my last post!
How just seeing these mini muffins with Swedish flags in made my day, yesterday. I don't feel like moving back, I just miss parts of what is Swedish for me sometimes.. Like my family and my friends! And the nature!


Lunch at IKEA yesterday :) KÖTTBULLAR!!!! And we actually bought a kilo of meatballs on our way out (we just went there for having lunch) cause I so badly craved for meatballs! Although, meatballs at IKEA is twice as expensive as meatballs are for Swedish people in Sweden.. Sucks!!


And this made my day yesterday even more - PÅSKMUST! Translated into English as "Swedish Festive Drink"!


22nd of March

Hej å hå! Dagarna går i ett här nere! Det händer saker hela tiden, och hur mycket vi än är ute och gör saker med vänner och på tu man hand - och var för sig - så har vi fortfarande tid över till våra studier plus jobb! Hur mycket man kan krama ur tiden egentligen, och hur mycket tid jag tidigare "slängt" bort för att stilla mina nerver, att ta det lugnt mellan händelser för att varva ner. Hallå, jag är nyss fyllda 23! Jag behöver inte varva ner! Ge mig 8-9 timmars sömn, kaffe på morgonen och bra mat och motion och jag kan hålla igång nätterna långa med kaffe med vänner, fest, middag, you name it! Mitt liv är underbart - bättre än nånsin! Jag vet att det inte handlar om var man är utan vad man gör sin vardag till där man är. Men då jag har upptäckt livet på ett annat sätt här nere känns det inget vidare att tänka på att jag ska tillbaka till Sverige till hösten.. men jag vet också att jag kan göra min vardag mer intressant väl på "hemmaplan" också, fast Prag GÅR INTE att jämföra med någonting man kan uppleva i Sverige! Jag ska njuta av min tid här och hoppas komma tillbaka - om inte för att bo, för semester! :)

De senaste dagarna har bestått av en del tentaplugg, skrev en salstenta i torsdags och lämnar imorgon in hemtentamen för andra delkursen, jag har träffat vänner, fikat, vandrat omkring i Prag.. och i torsdags eftermiddag, oj oj vilken dag och kväll det blev! Jag sitter med en vän jag nyligen lärt känna. Hon är toppen! Kommer från Kazakstan men har bott i Prag i några år. Vi sitter på ett litet avskiljt, mysigt, retro ställe och dricker varsitt glas rosé och så får hon via appen Tinder kontakt med en amerikan. Säga vad man vill om appar som Tinder, men jag skulle inte kalla det en flörta-app. Jag skulle vilja kalla det en get together-app för open minded people, kringresande människor som vill möta folk från andra ställen och som har lite go i sig! Vi bjuder ditt amerikanen som har två av sina vänner med sig. Det är deras första gång i Europa och de absolut ÄLSKAR Prag! Det är även deras sista kväll, och eftersom vi alla fem klickar så himla bra tar vi dem vidare från rosé-retro-stället till Beer Museum för ölprovning. Man kan få 5 eller 10 glas á 1,5 dl, eller bara dricka en av alla de öl de har. Min kärlek kom och gjordes oss sällskap lite senare, och ett tag funderade vi faktiskt på att åka hem.. vi var båda lite möra, men vi valde ändå att stanna. Tur var väl det!
Så vi tog våra nyfunna vänner till ännu ett ställe där vi beställde in middag (jag älskar hur billigt det är här i jämförelse med svenska middagspriser, och även om det ibland inte skiljer supermycket i pris får man bra kvalitet på maten oavsett högt eller lågt pris) och drinkar. När vi satt och umgås, och medan kvällen gick, så kändes det som om vi var sex vänner som varit vänner i flera år! Fyra olika nationaliteter i samma åldrar, aldrig möts tidigare och umgås som ett gäng vänner sen barnsben! Sjukt! (Den SDare som under ett bokbord en gång sa att svenskar inte kan klicka med och känna samhörighet med andra nationaliteter - HA! Ta dig någonstans!)
Det sista stället vi tog dem till var Harley's. En pub/nattklubb i rökig miljö, bra musik, billigt att dricka och skön atmosfär - och amerikanerna älskade det!

När vi européer (långt ifrån alla såklart) drömmer den amerikanska drömmen om att korsa Atlanten och tjäna kosing på andra sidan, drömmer amerikanerna om det fria Europa. Fritt som i frihet, fritt som i fritänkande - och i hur alla våra olika nationaliteter, språk, kulturer, religioner inte drar oss isär så mycket som de kanske kan tänkas göra.. Vi har så många språk, olika kulturer etc. här i Europa, och ändå sitter vi där, Kazakstan, Tjeckien, Sverige och USA och bara har det gött tillsammans! Och samma visa är det när jag umgås med mina andra vänner här i Prag (eller med mina älskade utbytesstudenter): Kroatien, Skottland, Turkiet, Frankrike, Serbien.. You name it! Vi är väldigt olika kulturmässigt i vissa fall, eller att våra språk inte har några uttryck eller ord gemensamt - men vad gör väl det, när alla kan förenas i engelskan, och vad gör väl det när vi alla gillar samma musik, gillar att umgås?

Ikväll har jag en lugn kväll. Lagade en grym köttsfärssås tidigare - min kärlek gav mig beröm, och det var nog den första köttfärssås jag gjort faktiskt.. Matlagning börjar ändå bli min grej! :) Men jag är fortfarande allra bäst på att göra pannkakor när det kommer till matlagning. Mina framtida barn kommer älska mig! Vilken unge älskar inte pannkakor?!

Snart får jag besök här i Prag av lite familj! I april! Ser jag så mycket fram emot!

En bildbomb är på väg. Dels på mina skor och blusen som jag fick av min kärlek i födelsedagspresent. Dock bytte vi blusen mot en annan för den blus jag fick var i fel storlek, och blusen fanns inte i min storlek i butik.. Knepiga storlekar dock - jag behövde MINST Large! Avskyr hur storlekarna ska bli så små.. Inte för att jag bryr mig om det står S eller XL i ett plagg jag bär, men om JAG ska ha storlek L, hur går det då för dem som är lite större?? För de kurvigare människorna?

Hur som helst - blusen jag fick istället var toppen den med! Ska se om jag kan rota fram en bild på den med! ::)

XX

17th of March

WOW! Vilka underbara dagar det har varit nu kring min födelsedag! I torsdags blev det en någorlunda sen kväll, och när vi kom hem, strax efter midnatt, fick jag öppna mina presenter från min kärlek! En blus och ett par grymma klackar! (Bilder kommer senare) Dock var blusen en storlek för liten, butiken han köpte blusen från har väldigt små storlekar märkte vi när vi gick dit för att byta den mot en annan blus (blusen jag fick fanns inte i min storlek när vi kom dit). Bershka heter butiken. Bra kläder, skön stil, men väldigt små storlekar! Men det är självklart tanken som räknas, och vi provade ut en ny blus tillsammans! :) Skorna däremot, där visste han precis vilken storlek han skulle köpa! Jag har i vanliga fall storlek 36 på skor (i enstaka fall har jag kunnat ha 35or), men när det kommer till klackar behöver jag 37. Hög hålfot gör att jag behöver lite "vidare" skor, 36or blir därför för tighta när det kommer till klackar.

Vi gick och la oss efter presentöppningen, och när vi vaknade lagade han pannkaksfrukost till födelsedagsbarnet! :)

På kvällen blev jag hembjuden till mina skandinaviska tjejer på kycklingtacos, vin och tårta! Efter det gick vi ut och landade hemma runt 5.30!

Resten av helgen har bestått av ännu en utekväll, och gårkvällen spenderade vi med ett gäng vänner. Vi spelade spel, lagade mat, blev serverade creme brule till efterrätt och kom i säng runt 02.00.

Idag är jag lite seg, men absolut inte sliten och sömnig! Och bra är väl det, för nu ska här pluggas! På torsdag skriver jag salstenta på ambassaden fram till lunch, och efter det blir det en sväng på stan, ta plats på något mysigt, någorlunda lugnt café och skriva klart hemtentan! :) Åker jag hem direkt efter salstentan kommer jag säkerligen somna nån timma pga utmattning.. Inte så konstigt, så som hjärnan jobbar vid en tenta :) Därför åker jag inte hela vägen hem för att skriva klart tenta nr 2 utan intar ett café - säkerligen Starbucks! :) Måste prova mig igenom deras kaffe-sortiment! Den Caramel Macchiato jag drack sist var GRYM!


XX

End of February/beginning of March

Svensk boende med min kärlek i Prag, Tjeckien. Jag har varit här i en och en halv månad nu, och detta är mina bilder hittills!


Swede living with my love in Prague, Czech Republic. I have been here for one and a half month, and these are my photos so far!

 Fusion Hotel!


First night together - celebrating with dinner at Hard Rock Café Praha!


Fun for the kids in one of the malls!


Home made sushi with friends vol. 1


Our favorite game at the moment - Carcassone! :)


To find Swedish "knäckebröd" here in Praha made me super happy!
My sushi pieces - home made sushi with friends vol. 2
Perfect lunch place - soup in the city! Close to Venceslav Square, and for a really good price! :)


Super sweet but yet amazing bubble tea!
Spring feelings in Praha last Friday :)


Cotton Candy at Holesovice last Sunday with my love and parts of his family.
Enjoying our Cotton Candy! By the way, did you all know that one Cotton Candy is made from 2-3 cubes of sugar? (It's actually worse to drink a normal can Coke than to eat Cotton Candy - OH YEAH!)


What I have noticed is that this is typical here in Czech. I don't know if it's originally from here, to make these art works of gingerbreads - but I have been seeing these amazing gingerbread everywhere! And it's not only at markets or amusement parks - they can be found in special stores specializing in these art work gingerbreads!
It says "I love you, honey" in Czech. Got it from my love!


Starbucks the other day with my love and his mum! :)


Their Caramel Macchiato --- WOW!


Enjoying the amazing spring weather here in Praha - facing Venceslav Square :)


That's it for now! Hope you guys enjoyed! :)


11th of March

Sedan i torsdags, när jag senast bloggade, har vi haft en hel del för oss! Vi har bland annat filmat filmsnuttar, tagit bilder och klippt ihop en film på 60 sekunder som vi ska skicka in, jag, min kärlek och en vän, till Red Bull Can You Make It! Har ni inte hört om detta Europa-race tidigare kan ni googla just "Red Bull Can You Make It?" och ni kommer hitta en massa information om racet/tävlingen! :) Det är flera tusen sökande varje år, alla sökande är team om tre. 100 st team kommer komma med i själva tävlingen som kommer äga rum i början av april! Vi är vädigt nöjda med vår film och hoppas såklart (och håller alla tummar å tår vi har!!!) att vi ska komma med, men konkurrensen kommer vara tuff! Men hoppas och drömma kan man alltid! :)

I söndags träffade vi min kärleks bror med fru, och fruns bror med sin sambo för att besöka Holesovice och en kringflyttande nöjespark som just nu är uppställd där :) Vi åkte några attraktioner, åt sockervadd och hade en härlig dag - och vilket vårväder vi har här nu i Prag! :) Det är som april-maj-värme brukar vara i Sverige, i alla fall om man befinner sig i solen!

Runt lunchtid, mellan förmiddags- och eftermiddagsföreläsningen, var jag ute och joggade och körde mina trapp-intervaller! :) Denna gången körde jag upp med snabba steg på varje trappsteg, ner, upp och tog vartannat steg och ner. Detta repeterade jag 10 gånger. Gissa om mina ben skakade efteråt - men härlig känsla! :)

Ikväll blir en lugn kväll hemma. Nästa två tentor (en hemtentamen och en salstentamen, 20 mars) närmar sig och jag försöker plugga så mycket jag bara orkar och kan! :) Ska bli härligt med en ledig fredag dock - ingen föreläsning, och det passar mig utmärkt för jag fyller år och känner att jag vill "unna" mig en pluggfri dag när jag fyller år, och när jag ändå inte har någon föreläsning på schemat..

Pausen i föreläsningen är nu över och jag ska återgå. Ska så snart jag får lite mer tid uppdatera bloggen med diverse bilder från min vistelse so far!

XX

6th of March

Jag vet inte om det är någonting jag bara har fått för mig tidigare - att jag inte gillar att stå i köket och laga mat - eller om jag bara inte har haft rätt inställning. Jag tror jag många gånger har tänkt att jag inte gillar att laga mat just för att jag aldrig har gett det en ärlig chans.

Nu när jag bor här i Prag med min kärlek och pluggar på distans till Sverige, och alltså pluggar hemifrån, spenderar jag en hel del tid hemma. Jag tvättar, handlar det mesta av vår mat, städar osv. Känner mig till och från som en liten hemmafru - men det gör mig inget! Vi båda pluggar, men han pluggar inte hemifrån som jag gör.. och han jobbar, vilket jag inte gör. Så att jag sköter det mesta hemma är mest logiskt eftersom jag är hemma mer än vad min kärlek är.

Nu när vi har köpt vår TRX och börjat träna med den hemma (GUD, vilket träningsredskap! Toppen!) så blir det än viktigare att få i sig rätt mat. Som jag har ätit och lagat mat tidigare har fungerat som icke-tränande student i Karlstad. Jag gick mina långpromenader i stort sett dagligen, 7-10 km, men eftersom det inte är någon intensiv träning lade jag ingen större vikt vid vad jag åt. Hälsosamt åt jag, men inte vidare varierat. Jag ville lägga tiden på annat, och hade fortfarande inställningen att "laga mat är tråkigt". Nu börjar jag inse att det nog är någonting jag har intalat mig för att ha en ursäkt och för att "spara tid" och underlätta min vardag. Jag har ingen närningsbrist, jag har hittills fått i mig det jag behövt via den kost jag valt att äta, men med TRX och den nivå av träning vi håller nu och kommer fortsätta hålla behöver jag tänka om, vilket jag har gjort.

Jag ska inte säga att jag är någon mästerkock än, men alla kan ju laga mat! När min kärlek väl är hemma står han mer än gärna i köket, för han tycker om att laga mat, och jag tror att dels vår träning ihop, dels all den tid jag faktiskt spenderar hemma och för den inspiration han ger mig så har jag börjat tycka om att stå i köket och laga mat! :) Det känns fantastiskt! Jag har alltid "nojat" över hur jag ska bli som förälder om jag inte kan lära mig att trivas i köket.. Än är jag inte där, men det vore ju en "skam" om jag inte kunde lära mig att njuta av matlagning när jag väl blir förälder, för då blir det viktigt på ett annat sätt hur matlagningen går till, och ska jag laga mat till mina barn i framtiden vill jag kunna njuta av att göra det, istället för att se det som ännu en syssla och en "plåga". Men hindret har jag nu klättrat över! Tjoho! Mästerkock är inte mitt mål, men att inte bäva mig för att stå i köket är ett framsteg! :)

Vår TRX då.. den är otrolig! Vi kör mellan 30-60 minuter, på egen hand eller tillsammans, och det känns verkligen att den fungerar och att den tar på musklerna! Skönt att få jobba med styrketräning med ett redskap som tillåter en att använda sin egna kroppsvikt. Utöver TRX 30 minuter som jag gjort idag har jag börjat springa/jogga och köra intervaller. Jag har hittat en bra trappa i närheten av där vi bor. Trappan består av 45 trappsteg och mitt i trappen är ett "gap" med 8-10 meter platt gata. Idag körde jag springa upp och ta varje trappsteg, snabba steg, och spurta under den platta biten (så mycket man nu kan spurta på mindre än 10 meter) och sedan jogga nedåt. Nästa varv ganska direkt efter kör jag snabbt upp men med vartannat trappsteg, och jogga nedåt. Tar en minuts paus, kollar pulsen, och sedan upp igen. Totalt fem vändor upp och ned med samtliga bitar gjorde jag idag, utöver TRX:en. Känns skönt att komma igång PÅ RIKTIGT! :)

Det jag uppskattar med TRX:en är att det går att använda den hemma. Det låter kanske klyschigt, och jag har blivit ifrågasatt om jag inte blir uttråkad av att både plugga och träna hemifrån, men nej! Jag trivs! Det är skönt att inte behöva ta sig till gymmet, packa väskan med allt vad man nu ska ha med sig, byta om, träna, för att sedan ta sig hemåt igen. Att träna en timma på gymmet kan bli två timmars tid från dagen för att man ska ta sig till och från, medan nu kan jag träna intensivt i 30-60 minuter och när jag är klar hoppar jag in i VÅR dusch!

Jag har precis avslutat dagens träning och lagat en couscous-sallad. Det är lite knepigt med att läsa på förpackningarna här nere.. I Sverige tänkte jag aldrig på "kommer jag förstå instruktionerna på förpackningen" för allt kommer ju naturligt på landets språk - och skulle det mot all förmodan inte finnas instruktioner på svenska på en förpackning, finns de oftast på engelska.
Här i Prag och Tjeckien kommer instruktionerna, förutom på tjeckiska, på slovakiska, ungerska, polska och ryska. Dock hade jag tur och hittade en couscous-förpackning med instruktioner på tyska - tills jag insåg hur länge sedan det var jag faktiskt läste tyska.. Men med lite hjälp av google translate förstod jag hur jag skulle tillaga måltiden, och gott blev det!

Jag gillar livsstilen jag har här nere - och då syftar jag inte nu på träningen eller kosthållningen, utan jag syftar på allt det andra. Hur jag inte längre kan ta någonting för givet, och framför allt hur jag märker vad lätt man tar saker för givet i sitt egna land så länge man förstår allting. Problem som vi inte ens har i Sverige som svenskar uppstår först när vi flyttar utomlands, och problem som jag nu har börjat stöta på (som detta med couscous-förpackningen och instruktionerna på främmande språk) hade jag inte ens reflekterat över innan jag flyttade hit.. Men det är SKÖNT att få lära nytt, att få små test och prov i vardagen. Små berg bestigs var dag här nere!


3rd of March

Igår hade jag en trevlig dag med en vän här nere. Hon är en av min kärleks bästa vänner. Vi gick ut och drack lite vin och umgicks - och hon fick sin sena julklapp av mig, som jag har förvarat sen slutet av december!!! :)
Det känns skönt att ha lite egna vänner och kontakter här nere, även om några av vännerna är gemensamma vänner för oss, eller tom. hans vänner från början, men som jag lärt känna både med honom, men också på egen hand.

Idag har jag städat och donat hemma i vårt bo, haft en onlineföreläsning och läst lite i kurslitteraturen. Nu tar jag paus för kvällen, min hjärna är rätt slut.. Ska strax iväg och möta upp kärleken och några av hans vänner!

Min födelsedag närmar sig med stora kliv! Jag har ingen åldersnoja what so ever, däremot är jag väldigt nyfiken på hur min födelsedag här nere kommer bli. Mamma och pappa har redan stämt av med mig hur vi ska lösa min födelsedag med ev. paket osv. på distans, och jag vet att jag och min kärlek ska umgås och hitta på något under dagen, och på kvällen har jag planer med två tjejkompisar här nere :) Vi ska ut och ta några drinkar och fira mina inte så gamla, men samtidigt lite mer "mogna" ålder - 23 år! Tänka sig, första födelsedagen utomlands!

XX