Kommer nog sakna Norden

Det är något med att ha gjort ett val. Då plötsligt klarnar så mycket annat, och man börjar bearbeta det man inte valt. Jag har inte valt bort Sverige då jag valt Tjeckien för våren, men jag börjar nu inse vad jag tror att jag kommer sakna, vad jag "lämnar" för en stund. Var nyligen ute på min morgonpromenad och insåg hur mycket jag kommer sakna Nordens fyra årstider. Tjeckien har även dom fyra mer eller mindre tydliga årstider, men vinter för mig är Sverige, och även om Tjeckien kan få minusgrader och snö kommer vintern bli mildare där nere än den vanligtvis blir här uppe. Jag kommer även sakna naturen, hur Sverige ser ut med stora skogar och många små öar (tex när msn flyger in över Stockholm), i jämförelse med Prag där man ser ett plattare landskap med betydligt mindre skog, men en hel del åkrar.
Jag kommer sakna språket, rena hus utan klotter och ljusa sommarkvällar. Hag kommer sakna svensk mat, enkelheten med att gå till affären och kunna be om hjälp och betala - utan några som helst språksvårigheter. I Tjeckien kommer jag prata engelska, men många i generationerna före mig talar ingen som helst engelska, vilket kan komplicera det enklaste affärsbesök.
Jag kommer sakna min familj, mina vänner (även om många av mina bättre vänner inte bor i Sverige, utan runt om i Europa) och småstadslivet.

Självklart ser jag även fram emot mycket!! Storstadsliv, lära mig nya ord och uttryck på tjeckiska (kan redan några få basord och uttryck som redan kommit till användning), nya upplevelser, träffa mina vänner i Prag (både svenska, norska, tjeckiska mm), en varmare vår och sommar - och självklart att slippa ha distansförhållande med min pojkvän!!! :)

Jag tror man börjar uppskatta det man alltid tagit för givet och alltid har nära till hands först när det inte längre kommer vara en självklarhet. Jag är dock inte ledsen, jag skulle mer kalka det nostalgisk-romantisk. Jag vet att Tjeckien och Prag är en milstolpe, en hållplats i livet, medan Sverige kommer bestå och jag ska ju återvända till slut. Om jag blir kvar i Sverige för all framtid efter mitt halvår i Centraleuropa, det vet jag inte.

Jag ser fram emot ett "vi ses snart igen Sverige" och ett längre fram "älskade Sverige, I'm back!"


Typiskt novemberväder

GUUUD vilket trist väder! Det har regnat i över nio timmar nu - non stop! Typiskt novemberväder...

Idag är jag en riktigt seg tjej.. med hemskt ont i magen, men samtidigt glad för mycket! Igår fick jag veta att jag klarade den senaste salstentan jag skrev - Arbetsrätt 15 hp! Vilken underbar känsla det är varje gång man får ett positivt tentamensresultat! :) Åkte å hälsade på mina utbytesstudenter under gårkvällen efter en tidig morgon-långpromenad, föreläsning och lite komplementhandling på ICA Maxi. Vi drack drinkar, lyssnade på musik och jag firade därmed en avklarad tenta!
Annat jag är glad över? Jag har varit rökfri i en vecka idag; jag har så många fina internationella vänner - både här i Karlstad, men även ute i Europa och resten av världen; för att Skype, Viber, FaceTime osv finns! Det underlättar verkligen långdistansförhållandet till Prag, och alla andra långdistans(vänskaps)förhållanden till Prag, Europa och resten av världen! :D

Mitt magonda då? Vi (jag och sköterskan jag talade med nyligen) misstänker att det kan handla om IBS. Jag ringde sjukvårdsupplysningen och alla mina symtom är relaterade till IBS. IBS står för Irritable Bowel Syndrome, vilket förklaras enklast som extra irritation i mage, tarm, strupe osv. Allas magar och tarmar kan till och från reagera på vad vi stoppar i oss, om vi dricker mycket kaffe, röker, dricker alkohol.. men vissa har känsligare magar och tarmsystem än andra. Det skulle jag säga är den enklare förklaringen på IBS. Vill ni veta mer kan ni alltid googla :) Det är ingen ovanligt att ha, men heller ingenting som går att bota, då man inte vet hur IBS uppkommer...

För mig blir det extra jobbigt när jag äter mat som tar längre tid att bryta ned. Fett, mycket protein och fibrer är tyngre för mage och tarm att arbeta med. Samtidigt reagerar jag på bröd, som ger mig en uppblåst-känsla - men jag är varken överkänslig för gluten eller laktos.

Att jag får riktigt ont i magen, problem med tarmen och liknande, det har hänt flera gånger tidigare. Jag vet ungefär hur jag ska hantera magen och tarmen, hur jag ska leva, hantera det onda och vad jag ska äta för att lindra problemen jag får... men samtidigt är det jobbigt varje gång det sker - för det begränsar mig, och det är ju inte kul att gå runt med magont som inte släpper..

Jag ringde mamma för lite råd. Hon har hanterat mig och min mage tidigare, även om jag vet ungefär hur jag ska hantera detta.. men det är alltid skönt å få höra vad mamma har å säga om saken :)
Så, imorgon går jag till närmsta ICA och köper Vetediet. Det är inte för att gå på diet som jag använder mig av Vetediet, utan för att det är milt, lent och lätt för magen att hantera. Det är inget som ska sönderdelas så värst mycket. Inte så mycket för magen att jobba frenetiskt med - det kan i stort sett ''rinna'' igenom kroppen som det är, vilket är precis vad min kropp behöver just nu.

Jag önskar jag kunde ta reda på vad det är som främst orsakar mina symtom.. Om det är en viss typ av mat jag äter - om det t.ex. är främst fett, för då kan jag ju vara nogrann med vad för typ av fet mat jag äter och inte, och känner jag av minsta symtom så kan jag utesluta det mesta fettet en period för att få symtomen att försvinna.. För just nu känner jag mig väldigt snurrig i allt detta, eftersom jag inte vet vad det är som framkallar de värsta symtomen hos mig och min IBS (eller vad det än är).

Nu ska jag krypa ner på min värmemadrass med magen nedåt för att lugna den, kolla på serier och invänta ett Skypesamtal med killen :) Långdistans är tufft, men samtidigt fungerar det toppen då vi vet att det bara är några få veckor kvar tills vi äntligen ses igen.. och sen går det ytterligare några veckor - sen bor vi ihop! Så långdistans, det är inte så tokigt ändå! ;) Och känslan när man får sakna någon till bristningsgränsen och sedan återförenas - det finns inga ord!

En ''liten'' uppdatering

Det är inte ofta nu för tiden jag varken har tid eller tar mig tid att sitta här - eller när jag för den delen verkligen har tid, att jag slår mig ner här det första jag gör. Sorry. Det är för mycket som pågår i mitt liv just nu, och jag har ingen direkt fast punkt här i världen för tillfället (flyttar strax ur min studentlägenhet, kommer bo hos vänner en period, sen bär det av till Prag nästa termin), som också gör att jag i kroppen är mer stressad än vanligt, även om jag mår kanon! :)

Den stora salstentan i Arbetsrätt skrev jag 30e oktober, och nu är vi inne på en kurs på 7,5 hp (tacka gudarna för de mindre, kortare kurserna!!!) som är Verksamhetsstyrning. Efter den kursen är det salstenta 6e december, och sen ytterligare en kurs - sen är halva år två avklarat och jag kan äntligen dra mig mot Prag där jag kommer spendera kommande termin - minst! :) SÅ EXALTERAD!

Innan året är slut flyttar jag hem alla saker till mamma - eftersom jag inte ska spendera en så pass lång period i Prag känns det onödigt, främst pengamässigt, att frakta alla möbler och personliga tillhörigheter dit, eftersom planen är att efter ca ett halvår komma tillbaka till Sverige. Jag tar med mig kläder, och behöver vi annat som tallrikar, filmer, möbler... ja, då får vi skaffa oss det på plats! Min pojk bor ju trots allt i Prag, så han har en del saker som han tar med sig från sitt nuvarande boende in i vårt gemensamma, och de har ju IKEA i Prag (tacka gudarna än en gång!), så vi ska nog överleva :) Det ska bli såå spännande att få bo tillsammans! Vi ser båda mycket fram emot det!! :D

Jag har tänkt att jag ska ''ta med mig'' bloggen ner till Prag, att bli bättre på uppdateringar osv medan jag är där nere, så ni får följa mig även där - se fler bilder, höra om min vardag i ett nytt land, hur det kommer vara att studera på distans (som jag kommer att göra), hur vi kommer gå från ett långdistansförhållande till att faktiskt bo tilsammans, och hur det är att vänja sig vid en ny kultur, ett nytt språk - och hur det är att ha ett förhållande på ett annat språk än sitt modersmål. Det kan sätta fler käppar i hjulet än man kan tro när det kommer till kommunikation, trots att vi båda är mycket duktiga på engelska. Men det finns alltid vissa ord som man snabbare hittar på sitt eget språk, eller vissa engelska ord som inte riktigt förklarar exakt det man vill säga... :) Men det är petitesser i ett annars välfungerande förhållande! Men ändå!

Designen kommer antagligen göras om en snabbis, bara enkla småsaker, lagom tills jag flyttar till Prag. Men NU är det dags för sängen! Börjar tidigt imorgon, och tänkte hinna med en långpromenad innan föreläsningen. Idag när jag väl gav mig ut på min dagliga långpromenad/powerwalk/vad-man-nu-ska-kalla-det-promenad började det ösregna. Dock resulterade det i att jag joggade istället för promenerade, och jag höll uppe turen hela 5,5 km, i bra tempo (för att vara en just nu inte så himla tränad ex-dansare; för att vara en tills ganska nyligen rökare). Jag har varit rökfri i fem dagar idag - och om en timma slår dygnet över till fredag, vilket innebär sex dagar rökfri! :D Känns riktigt bra! Ska även berätta mer om detta, hur jag den här gången slutade röka och varför jag tror på mig själv mer den här gången, och att jag inte gjorde som jag gjort tidigare när jag försökt sluta... Det är, tro det eller ej, sjukt svårt att sluta - trots mycket envishet och motivation att vilja sluta. Det är ett beroende, ett starkt sådant. Speciellt om man rökt i närapå fyra år (vilket jag har gjort - i mars 2014). Men fyra år blev det inte - nu är jag rökfri!

Xx